Mąka owsiana

Mąka owsiana jest to produkt otrzymany z ziarna owsa poddanego obróbce hydro – termicznej, oraz wielofazowemu oczyszczaniu i rozdrabnianiu w celu uzyskania mąki o niskiej zawartości popiołu i jak najwyższej jakości.

Badania przeprowadzone w Katedrze Technologii Węglowodanów UR w Krakowie wykazały, że produkowana przez nas mąka stanowi bogate źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, charakteryzującej się w szczególności korzystnym składem aminokwasów, dużą zawartością błonnika oraz tłuszczu. Jednocześnie zastosowanie Mąki owsianej micro® w pieczywie białym (w ilości 20% masy mąki pszennej), nie wpływa znacząco zarówno na zmiany wilgotności i profilu tekstury jak również na ocenę sensoryczną (akceptację konsumencką)*.

Okres przechowywania: 12 miesięcy

Dodatkowe informacje:
http://www.food.actapol.net/tom10/zeszyt3/abstrakt-4.html