Błonnik żurawinowy

Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Kolor proszku – bordowy. Smak i zapach charakterystyczne dla suszonych owoców żurawiny, bez posmaków i zapachów obcych. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych.

Określenie: błonnik żurawinowy jest preparatem otrzymywanym z wyselekcjonowanych wytłoków owoców żurawiny przez wielofazowe oczyszczenie, rozdrabnianie i mikronizację, który następnie pasteryzuje się i paczkuje. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności.

Cechy charakterystyczne: Żurawina jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin. Pomaga usuwać wolne rodniki, które powodują uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-Kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy. Błonnik żurawinowy charakteryzuje się wysoką zawartością frakcji nierozpuszczalnej i może być zalecany osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Właściwości aseptyczne wynikające z obecności kwasu benzoesowego powodują nadzwyczajną zdolność przechowywania się owoców Ze względu na intensywny kolor, jest znakomitym barwnikiem naturalnym.

Zastosowanie: Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, panierek, przetworów mleczarskich, produktów w formie „instant”, müsli.

Okres przechowywania: 24 mies.