Błonnik owsiany

Błonnik owsiany jest całkowicie naturalnym koncentratem otrzymywanym z obłuszczonego ziarna owsa, poddanego obróbce hydro – termicznej, następnie skomplikowanemu procesowi wyodrębnienia z ziarna frakcji bogatych w beta-glukan (bez użycia środków chemicznych). Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych.

Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej konsystencji. Barwa jasno-kremowo-beżowa. Smak i zapach charakterystyczne dla płatków i otrąb owsianych, bez posmaków i zapachów obcych.

Cechy charakterystyczne: dobór odmian owsa, brak zawartości łuski oraz sam proces fizycznej obróbki pozwala łączyć w błonniku owsianym delikatność owsianki, zbożowy smak oraz ponad 20-to procentową zawartość beta-glukanu. To właśnie rozpuszczalny błonnik – czyli beta-glukan – niczym płynny opatrunek powleka i wnika w śluzówkę jelit, utrudniając enzymom penetrację treści pokarmowej oraz spowalniając procesy wchłaniania. Beta-glukan utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu i tłuszczy, zmniejsza ilość przyswojonej glukozy a także opóźnia moment pojawienia się piku cukrowego. Obniża efektywną kaloryczność oraz indeks glikemiczny pokarmu. Zawartość beta-glukanu w błonniku owsianym jest ponad 6-cio krotnie wyższa niż w płatkach owsianych. Ze względu na dużą zawartość beta-glukanu ma duże zdolności żelujące, nawet w połączeniu z zimną wodą.

Zastosowanie: jako dodatek do produktów w formie „instant”, w produkcji mleczarsko-nabiałowej, müsli i innych – jako element diety błonnikowej. Może być używany jako zamiennik dozwolonych substancji zagęszczających.

Okres przechowywania: 24 miesięcy