Błonnik lniany

Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Kolor proszku jasno-beżowy. Smak i zapach charakterystyczne dla siemienia lnianego, bez posmaków i zapachów obcych. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych.

Określenie: błonnik lniany jest preparatem otrzymywanym z wyselekcjonowanych wytłoków siemienia lnianego przez wielofazowe oczyszczenie, rozdrabnianie i mikronizację, który następnie pasteryzuje się i paczkuje. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności.

Cechy charakterystyczne: Produkt naturalny, wytwarzany ze zmikronizowanych nasion lnu. Preparat zawiera w sobie składniki bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: witaminę E, białko, lecytynę, fitohormony, antyoksydanty, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny. A także mikro- i makroelementy. Dodany do potraw rozpuszczalny błonnik pokarmowy zawarty w siemieniu lnianym, łatwo pęcznieje tworząc delikatny, łagodzący trawienie żel.

Zastosowanie: preparat można stosować jako dodatek do panierek, przetworów mleczarskich, produktów w formie „instant”, müsli, sosów.

Okres przechowywania: 24 miesiące