Błonnik aroniowy

Błonnik aroniowy jest preparatem otrzymywanym z wyselekcjonowanych wytłoków owoców aronii przez wielofazowe oczyszczenie, rozdrabnianie i mikronizację i pasteryzację. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych.

Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Kolor proszku czerwonośliwkowy. Smak i zapach charakterystyczne dla suszonych owoców aronii, bez posmaków i zapachów obcych.

Cechy charakterystyczne: błonnik aroniowy zawiera dużo polifenoli, w tym antocyjanów, kwasów organicznych, związków pektynowych i tanin, przez co jest bardzo dobrym i skutecznym wymiataczem wolnych rodników (antyoksydantem). Błonnik aroniowy charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika nierozpuszczalnego i może być zalecany osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Działanie błonnika nierozpuszczalnego wiąże się przede wszystkim z regulacją motoryki jelit i skróceniem czasu pasażu jelitowego. Ze względu na intensywny kolor, jest znakomitym barwnikiem naturalnym.

Zastosowanie: Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, panierek, przetworów mleczarskich, produktów w formie „instant”, müsli.

Okres przechowywania: 24 mies.